Donderdag 9 juni j.l. was er een versnellingsnetwerk Circulair Inkopen met als thema SDG 12 ‘Verantwoorde consumptie en productie’. Met een achtergrond als product related inkoopconsultant in de maakindustrie, waarbij ik hoofdzakelijk technische kunststoffen inkocht, heeft het duurzaamheid vraagstuk binnen inkoop altijd mijn aandacht. Het sparren met andere inkoopspecialisten over Circulair Inkopen is een mooi moment om nieuwe kennis en visies op te doen.
De dag begon met een Fish Bowl, gevolgd door een presentatie over True Pricing en daarna twee workshops naar keuze.
De Fish Bowl startte met drie vooraf vastgestelde sprekers, een mix van private sector en publieke sector, en 1 lege stoel. Het publiek werd uitgedaagd om de lege stoel in te nemen en deel te nemen aan het gesprek waarna een andere spreker zijn plek moest vrij maken voor een volgende deelnemer. Ondanks dat het versnellingsnetwerk Circulair Inkopen heet, ging het in de Fish Bowl ook al vrij snel over de andere MVI-thema’s.
De startende sprekers vertelden over hoe zij de MVI-thema’s binnen hun organisatie hebben geïmplementeerd en wat hun verdere visie is op MVI.
Bij MVI denken veel mensen aan het gebruik van gerecyclede materialen en werkvoorzieningen voor mensen uit eigen land. Dit bleek ook tijdens deze Fish Bowl een veelbesproken onderwerp. Zo vertelde één van de sprekers over hoe zij internationale sociale voorwaarden hebben ingezet in hun buitenlandse fabrieken. Een heel mooi voorbeeld van één van de MVI-thema’s. Deze Nederlandse organisatie moest hun productie naar het buitenland verplaatsen omdat de concurrentiewerking in hun branche op prijs nog steeds een significante rol speelt. Ondanks deze verplaatsing hebben zij toch MVI in de praktijk kunnen brengen door eerlijke lonen te bieden aan de mensen die voor hun organisatie produceren. En te zorgen dat deze mensen veilig kunnen werken en gezond blijven op de lange termijn. Eigenlijk zoals we in Nederland ook voor onze mensen willen zorgen. Ik vond dat een mooi praktisch voorbeeld.
Er ontstond een dialoog over waarom deze Nederlandse organisatie in het buitenland produceert en niet in Nederland. Het gesprek zoomde in op hoe belangrijk het is om productie in Nederland te behouden en vooral de MVI-thema’s in Nederland toe te passen. Één van de conclusies was dat dit het schrijnend voorbeeld is van wanneer men niet bereid is meer te betalen voor goede producten en organisaties zich dan genoodzaakt voelen naar het buitenland te gaan met de productie, wat een negatief effect heeft op de werkgelegenheid in Nederland.
Coen Halmans Photography
Doordat de focus kwam te liggen op lokale productie in plaats van (internationale) Circulaire inkoop, voelde ik mij geroepen ook deel te nemen aan de Fish Bowl. Want zijn wij nu bezig met Circulair Inkopen binnen Nederland of wereldwijd? Tenslotte kent MVO in zijn algemeenheid 3 kernpunten: People, Planet, Profit. En dat laatste mag niet vergeten worden. Het zakenleven draait wel om bestaansrecht. Zonder bestaansrecht (Profit) kan je als organisatie ook niets betekenen voor People en Planet. En zo ontstond mijn hamvraag binnen de Fish Bowl: “Zijn we nu bezig met duurzaamheid en Circulair Inkopen ten behoeve van Nederland en sluiten we hiermee de rest van de wereld uit? Of hebben we focus op duurzaamheid en Circulair Inkopen ten behoeve van de wereld?” Binnen de Fish Bowl, die ondertussen uit drie hele andere sprekers bestond dan waar het dialoog mee begon, was iedereen het toch wel eens dat we het voor de hele wereld doen.
En daarin lag een mooie boodschap waar iedereen het mee eens was. Laten we ons niet beperken tot eigen land als inkopers, maar Circulair Inkopen in het grote geheel plaatsen.
De rest van de dag kwamen er in de workshops ook hele mooie initiatieven voorbij met betrekking tot MVI. Als voorbeeld: textieldoeken die in India worden geproduceerd, kunnen ook het beste in India verwerkt worden tot de (eind)producten. Zo krijgen de mensen in India de kans op eerlijke banen conform de internationale sociale voorwaarden en worden transportbewegingen tussen grondstof en eindproduct beperkt. Verder kwam Product as a Service( PaaS) als onderdeel van Circulair Inkopen veel aan bod.
Wat mij daarbij opviel was dat de sprekers, van de door mij bijgewoonde workshops, voornamelijk gespecialiseerd waren in verkoop/marketing en de inkopers uit de sociale sector informeerden over de voordelen en duurzaamheid van PaaS. De vraag hoe het binnen de eigen organisatie aan de inkoopkant wordt geregeld met betrekking tot de langdurige service aan producten kon niet concreet beantwoord worden. En daar ben ik dan weer naar op zoek.
Over Versnellingsnetwerk Circulair Inkopen
Versnellingsnetwerk Circulair Inkopen (VCI) is een samenwerkingsverband tussen PIANOo, Nevi, Rijkswaterstaat en MVO Nederland, en wordt mogelijk gemaakt door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. En heeft het doel om de transitie naar een circulaire economie door inkoop te versnellen. Via onder andere het platform www.ikwilcirculairinkopen.nl wil het VCI organisaties helpen bij het circulair inrichten van hun inkoopproces en circulair opdrachtgeverschap.
Over Veronique Kriesch
Deze blog is een persoonlijke visie op duurzaamheid en Circulair Inkopen. Veronique Kriesch is inkoopconsultant bij Adjust Consulting B.V. en gespecialiseerd binnen de technische maakindustrie en heeft zich jarenlang gericht op de inkoop van technische kunststoffen. Naast voorvechter van de definitie duurzaamheid en de publieke opinie over wat duurzaamheid is, heeft zij als hoofdinteresse het integreren van duurzaamheid/MVI in het inkoopproces door het een levend onderdeel te maken van een inkoopafdeling binnen de private sector.
Verder praten over dit onderwerp? Veronique.kriesch@adjust.nl of 06-51343341