Adjust
icon-arrow-right

Zo word je koploper circulair inkopen

Durf jij een voortrekkersrol in te nemen als het gaat om duurzaam en maatschappelijk verantwoord (inkoop)beleid? Lees dan vooral verder, want in deze blog geven we tips aan MVO-coördinatoren en andere kartrekkers die van circulair inkopen de norm willen maken. Hieronder gaan we in op de stappen die bedrijven en overheden kunnen zetten om een echte circulaire organisatie te worden.

Image

Circulair inkopen is duurzamer, kostenbesparend én maakt je organisatie aantrekkelijk voor werkzoekenden, samenwerkingspartijen en klanten. Maar hoe krijg je nu alle collega’s mee? We schreven het al in onze vorige blog over 5 manieren om te starten met circulair inkopen: circulariteit moet je in je organisatiebeleid verankeren. Hoe pak je dat concreet aan? Dit zeggen onze specialisten erover!

Circulair inkopen begint bij een ambitieuze directie

Het klinkt misschien gek, maar de inkoopafdeling moet eigenlijk niet de aanjager zijn van circulair inkopen. Circulariteit speelt immers niet alleen op het exacte moment dat je materialen, producten of diensten inkoopt. Denk maar aan de situatie dat je nauw gaat samenwerken met een nieuwe ketenpartner. Wie doet dan de check of deze partner inzet op hergebruik? Waarschijnlijk niet een taak die standaard in het pakket van de inkoper zit.

Ander voorbeeld: stel dat je ouder meubilair op kantoor hebt staan, ooit gekocht bij een bedrijf dat al niet meer bestaat. Wat gebeurt er met die meubels als je ze vervangt? Kunnen ze elders opnieuw gebruikt worden, of kun je in elk geval de hoeveelheid afval die ervan overblijft tot het minimale reduceren? Daar denkt een inkoopmanager misschien niet uit zichzelf over na. Je leest het al: circulair inkopen begint niet per se bij inkoop. Waar dan wel? Wat ons betreft bij een MVO-coördinator en/of bij een ambitieuze directie.

Van ambities naar concreet circulair beleid

Ons eerste advies bij het opstellen van duurzaam beleid: schakel de slimme krachten in die al voor jouw organisatie werken. Overal zit wel een manager die een ‘groene mindset’ heeft of iemand die duurzaamheidsontwikkelingen in de markt nauwgezet volgt. Circulariteit-ambassadeurs, zou je ze kunnen noemen. Hun kennis kun je aanvullen met handige leidraden en tools die er bestaan voor circulair inkopen. De overheid stelt er een aantal openbaar beschikbaar. Zo is er een kenniskaart met antwoorden op alle veelgestelde vragen over de circulaire economie. En heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een grondstoffenscanner waarmee je in kaart brengt welke grondstoffen jouw organisatie gebruikt én hoe je risico’s op schaarste verkleint.

De volgende stap: spread the word!

Heeft de directie doelen gesteld? Dan is het tijd om de boodschap te verkondigen. Als je wil dat het nieuwe beleid doorsijpelt naar de IT-afdeling, HR en facilitair management (en noem maar op), zul je al die collega’s ook mee moeten krijgen in het circulair denken. Het is een ware paradigmaverschuiving, hieronder mooi op een rijtje gezet met de 6 R’en van de R-ladder:

Hoe het was: produce, use, throw away, produce again.
Hoe het wordt: rethink, reduce, re-use, repair, recycle, recover.

Toegegeven – soms is er nog wat koudwatervrees. Kritische collega’s denken dat circulair inkopen duurder is of zien het nut er niet van in. Dan is het zaak om te laten zien dat er juist financiële voordelen (en subsidies!) zijn voor circulaire organisaties. Bovendien zijn duurzaamheidsdoelen vaak direct te koppelen aan andere bedrijfsdoelen, of bij gemeenten bijvoorbeeld aan het collegeakkoord.

Innoveren doe je samen met de markt

Goede marktverkenning is essentieel bij circulair inkopen. Er is misschien wel een start-up die het product dat jij zoekt sinds kort helemaal uit hernieuwbare grondstoffen maakt, of een bedrijf dat met een modulair systeem werkt. Zijn dat soort oplossingen er nog niet? Dan kun je in een samenwerkingsverband aan productontwikkeling werken. Samen vernieuwen dus. Bij aanbestedingen kan dat met het innovatiepartnerschap.

Circulair inkopen – een circulair proces

Misschien een open deur, maar circulair inkopen is als bedrijfsproces óók circulair. Het stopt nooit. Onderdeel van die cirkel is een feedbackmoment. Je evalueert dan of de nieuwe manier van werken daadwerkelijk heeft bijgedragen aan de organisatiedoelstellingen. Zo is het cirkeltje weer rond.

Waar het nog wel eens misgaat, is het contractmanagement. Circulair inkopen beïnvloedt op allerlei manieren de contracten met leveranciers, partners en klanten. Je wil bijvoorbeeld ineens vastleggen waar grondstoffen precies vandaan komen, in welke mate een product repareerbaar is, of wat er met materialen gebeurt na gebruik. En dat allemaal zodat je écht bijdraagt aan de circulaire economie, en niet alleen maar om ‘een vinkje te kunnen zetten’. Een ervaren adviseur op het gebied van inkoop, contractmanagement en circulariteit kan kritisch meekijken in het hele circulaire proces en helpen de juiste keuzes te maken. Wil je een casus aan ons voorleggen? Neem contact op!

 

Verder praten over consultancy? Neem voor meer informatie contact met ons op.

Quotee
Thomas Knol

Consultant

laatste ontwikkelingen

5 vragen aan Jill Thoen, contractmanager bij Adjust.

Author
door Isabella Vermeulen

Contractmanagement in het Sociaal Domein bij de gemeente

Author
door Berry Plugge

Rechtmatigheid van de uitgaven: slimme analyse biedt inzicht!

Author
door Ronald Vroom
contact

Kom in contact met Adjust

Meer weten over de dienstverlening van Adjust?

Stuur een bericht

"*" geeft vereiste velden aan