Adjust
icon-arrow-right

Dijkversterking Lauwersmeerdijk

Binnen Adjust Infrastructuur is er weer een mooie aanbesteding begeleid door onze adviseur Stefan Spekreijse, met betrekking tot het project Lauwersmeerdijk. De Lauwersmeerdijk (4 km lang) voldeed namelijk niet meer aan de landelijke veiligheidseisen en moet worden versterkt. In de Deltagoot bij Deltares vond een spectaculaire stormproef plaats.

Image

In het kort

Wetterskip Fryslân
Quotee
Stefan Spekreijse

Directeur Bouw & Infra

Het vraagstuk

De stormproef moest uitwijzen of het huidige asfalt van de Lauwersmeerdijk sterk genoeg is voor de komende decennia of dat deze moet worden vervangen. In een enorme golfgoot van 300 meter lang, 9,5 meter diep en 5 meter breed werd onderzocht wanneer een dijk met verouderde asfaltbekleding bezwijkt door er zware golven op te laten klappen. Speciaal voor de proef is dan ook Fries asfalt getransporteerd naar Delft. In Nederland is enkele honderden kilometer aan dijken met asfalt bekleed.

Image

Een spectaculaire stormproef in de Deltagoot

Onze oplossing

Het onderzoek vond plaats naar de reststerkte van het asfalt van de Lauwersmeerdijk. Tien stroken asfalt van acht meter lang en een halve meter breed werden uit de Lauwersmeerdijk gehaald en op de nagebouwde dijk in de Deltagoot geplaatst. Met grote golven werd het bezwijkproces van het asfalt gesimuleerd en gemonitord. De proef betrof circa 1300 golven met een hoogte van 1,6 meter.

Het resultaat

Deze proef leverde nieuwe inzichten en kennis op voor dijkverbeteringen in Nederland. Het bood een kans om de toetscriteria van asfaltbekleding te beoordelen en te verbeteren. Dit is nodig om toekomstige dijkverbeteringen slimmer en efficiënter uit te voeren en zo betaalbaar te houden. Nederland staat namelijk voor de grootste dijkversterkingsoperatie ooit. Dat lukt alleen met een nieuwe kijk op dijkverbetering.

Adjust heeft veel ervaring met waterschappen en dijkversterkingsprojecten. We hebben aanbestedingen van verkenningen en planstudies tot realisaties begeleid door middel van inkoop- en contractmanagement. Ook bij bijzondere opdrachten, zoals deze stormproef, helpt Adjust mee om het project mogelijk te maken. We doen dit zowel voor het HWBP als het HWBP-2 programma.

Verder praten over consultancy? Neem voor meer informatie contact met ons op.

Quotee
Stefan Spekreijse

Directeur Bouw & Infra

meer cases
Image
Outsourcen inkoopfunctie & inhuur facilitaire expertise
Image
kwartiermaker (door)ontwikkeling facilitair bedrijf
Image
Outsourcen van de inkoopfunctie bij Mijzo
contact

Kom in contact met Adjust

Meer weten over de dienstverlening van Adjust?

Stuur Stefan Spekreijse een bericht

"*" geeft vereiste velden aan